keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Aplari paplari

Appelsiininituja on jo viisi! Tai tarkemmin kaksi omenanvihreää, terhakkaa tainta ja kolme vaaleaa itua. Reppanat ovat varmaan ihan sekaisin vuodenajasta -- tai puskevat ainakin pitempää vartta kuin keväällä idätetyt kaverinsa. Ehkä ne siitä vielä tasaantuvat. Aika velikultia. :) Ja meidän rappukäytävään on ilmestynyt sellainen iso appelsiinipuu, jossa roikkuu hedelmiä. Himoitsen yhtä siltä varalta, että sieltä sisältä löytyisi siemen, mutta en kehtaa käydä poimimassa. Se paljastuisi sitten kuitenkin jonkun asukkaan omaksi kasviksi. (Ehkä jos siitä putoaa lattialle hedelmä...) Kiertelen alituisesti puun liepeillä kuin Eeva paratiisissa konsanaan ja mietin, että kukakohan sen puun mahtaa omistaa. Jos vaikka soittaisin ovikelloa ja pyytäisin yhtä hedelmää...

Vihreä rönsylilja saa ehkä liikaa valoa, sillä se yrittää tehdä lehdistään samanlaisia kuin kirjavalehtisellä, reunoista vihreitä ja keskeltä vaaleita. Taidanpa kokeilla josko löytäisin sille hämärämmän paikan. Viihtyisiköhän se kylppärissä?

2 Comments:

At 12:37 ip., Anonymous Anonyymi said...

Hei, aloittelevana kasviharrastajana olen innokkaasti lukenut blogiasi, ja rohkenen nyt tässä kysyä neuvoa: mitä hyötyä on appelsiinipuun pääjuuren katkaisusta (kirjoitit siitä aiemmin)? Tukevoittaako se jotenkin koko puuta? (Perin mummoltani pari tainta, joita kyllä olen vähän leikellyt, mutta ne ovat kovin pitkiä ja ohuita roikaleita.)

Mainio blogi, kiitos siitä!

 
At 11:12 ap., Blogger Elina said...

Hei,

pääjuuren katkaisemisen tarkoituksena on vahvistaa muita juuria ja siten nimenomaan tukevoittaa puuta. Sitruksilla on tapana nimittäin kasvattaa tolkuttoman vahva pääjuuri ja joukko honteloita apujuuria. Jos kasvattaa sitruksesta isoa (mahdollisesti hedelmiä tekevää) puuta, juurten voi myös antaa olla omillaan. Bonsain kasvattelussa pääjuuren katkaisemisesta sen sijaan on apua -- erityisesti jos himoitsee kiven päällä kasvavaa kalliobonsaita.

Jos pääjuuren aikoo katkaista, niin paras aika siihen on taimen ensimmäisen talven jälkeen mullanvaihdon yhteydessä. Lepokauden aikana sitä ei missään nimessä pidä mennä napsimaan. Juuri täytyy myös leikata hyvin varovasti ja varoa muiden juurten vaurioittamista. Jos sen leikkaa väärin, puu kärsii ja menee heikkoon kuntoon.

 

Lähetä kommentti

<< Home