torstaina, tammikuuta 26, 2006

Siemennyskeinojen aika

Idätyskausi on alkamassa, astiat odottelemassa käyttöä ja luvattu maa kylpyhuoneen nurkassa pussissa, jonka päällä lukee Kekkilän kaktus- ja kylvömultaa. Nyt pitäisi vain marssia siemenosastolle ja päättää, mitä idättää. Ehkä chilejä? Ehkä yrttejä? Joka tapauksessa jotain helppohoitoista, jonka kastelusta puolisokin selviää kunnialla -- itsehän olen kesällä Saksassa. Jos idättäisin laventelia, oreganoa ja basilikaa? Tai vaikka paprikaa?

Koivun kohtalo huolestuttaa. Se talvehtii parhaillaan parvekkeella lumipeitteen alla. Toivon vain, että se selvisi lämpimän syksyn ja äkkikylmenneen sään vaikutuksista ja jaksaa taas keväällä puskea uutta lehteä. Lumen alla on muutakin kiinnostavaa, kuten Projekti Omena, eli ruukullinen kylmäkäsittelystä nauttivia siemeniä. Katsotaan, lähtevätkö ne sieltä itämään keväällä.

Näin viime kesänä muuten aika harvinaisen näyn: huhtakurjenpolven (Geranium bohemicum). Se kasvaa tavallisesti lähinnä paikoilla, joilla on ollut metsäpalo tai vastaavaa, sillä sen siemenet vaativat 35--45 celsiusasteen lämpösokin itääkseen. Toisaalta ne myös säilyvät itämiskelpoisina noin 200 vuotta, mikäli putoavat sopivaan paikkaan.